Pengikut mogok lapar

Tuesday, April 19, 2011

Bila kereta dan hidup di samaertikan.

Bugetti Veyron
Price: USD 2.6 million
Max Speed: 267 mph
Acceleration: 0-60 miles in 2.8 sec (2007), 2.5 sec (2010) *New Super Sport Version
Weight: 2034.8 kg






SSC Ultimate Aero

Price: USD 700,000
Max Speed: 257 mph
Acceleration: 0-60 miles in 2.7 sec
Weight: 1200 kg


Kalau aku, aku tak beli Bugetti.
Bandingkan Bugetti yang harga cecah 2.6 million dengan SSC yang hanya 700k,
SSC pernah jadi fastest car in the world dan telah pecahkan rekod Bugetti.

Bugetti walaubagaimanapun,
tak sanggup tanggung malu lagi, hempas pulas modified bagi dapat lawan SSC balik. Semua sibuk pasal berapa horsepower, maximum speed dan acceleration. Sampai guna 10 radiator untuk sejukkan enjin, 1 radiator untuk sejukkan radiator - radiator lain.

Kalau tengok balik,
kita sendiri terlupa. Faktor berat mainkan peranan yang besar. Lagi berat, lagi tinggi kuasa diperlukan. SSC hanya 1200kg dan Bugetti lebih 2000kg. Mungkin engineer French terlepas pandang perkara ini.

ye, engineer French tu pun manusia.
bila terlalu kejarkan kemegahan dan kemenangan, kadang kita terlupa benda yang penting.

Sama seperti hidup.
Jangan terlalu sukakan sesuatu perkara, mungkin ada juga mudarat dan jangan terlalu bencikan sesuatu perkara, mungkin ada juga kebaikan.

4 comments:

FH said...

waaah.. betul betul bakal engineer lah ni. ;pp

aleen aiden said...

pergh,abes lu kaji.nnt klo alin nak beli kete,alin refer kat kamu ye.heh~

Kenzo said...

FH: ahah, takdelahh..haih, *malu

aleen: boleh2, nak beli keta kuda keta sorong pon bolehh..:P

rupiah said...

ngeri tengok kete yg terbuka pintu naik atas tu, ada yg tersepit bila tutup pintu...tak pun piah