Pengikut mogok lapar

Thursday, June 16, 2011

Ubi Kentang.

Oh lupa,
sebenarnya aku nak post pasal Ubi Kentang. Tapi tiba-tiba rasa yang cerita tentang Tesco lebih menarik. Terima kasih Liyana yang ingatkan aku.

Okay,
waktu malam lepas beli Ubi Kentang. Tak teringat pulak nak masak Meggi sebab macam tak lalu, jadi aku google "Resipi Wedges" sebab teringin nak masak.




Jadi semua bahan-bahan diguna kecuali gula dengan lada putih.
Yela macam pelik je kalau Wedges tu manis, lada putih tanye mak cakap takde pulak. Beriya aku buat sebab ramai komen cakap sedap.

"Dah habis, anak suka."



Try la buat sepenuh hati,
hiris halus ubi kentang, bersihkan dengan kasih sayang, rebus dengan penuh prihatin. Lepas tu bancuh tepung, letak lada hitam dengan kunyit sikit.

selepas goreng,
nampak memang sedap. Selamat takda anak nak suruh diaorang makan, aku pun rasa la.


Sorry gamba tak elok.


Ni yang lepas makan.

Tak sedap,
bukan sahaja anak, aku pon tak suka. Makan paksa pun tak habis-habis. Last-last aku tinggal je dalam tudung saji, esok tu mak panaskan bagi Iqah makan sebelum pegi sekolah.

Habis pulak.

Macam cekodok pon ade.

9 comments:

aleen aiden said...

hahah.apsal xsedap pulak?haishh

FH said...

hahahaha takpe.. first try

Kenzo said...

aleen: tahh, liat2 macam cekodok woo..haha, tepung dia kott..=.="

fh: haaa, try la pulakk tgkk..:P

Fyqa said...

failed la ni. hikk ;)

*nk rasa bleh

Wahida Jumaat said...

ada usaha dah bagus la tu.

zarifah efa pahmi said...

takpa..usaha lagi..;)

Nor Liyana Mohamad Rosly said...

:) Most welcome.

Kalau setakat wedges ni (atau segala-gala jenis masakan kentang) dah sangat selalu buat since dekat sini kentang murah, tapi maggi kentang? Kinda weird tho. huhu.

Anonymous said...

wei... kentang lebih ko buat wedges tu dah nak tumbuh, baik buat lagi... goreng jgn buboh banyak2 sekali, dia melekat jadilah cekodok. Cuba boh cheese plak, cheese dlm p. ais tu ada lagi tapi jenis slice, try balut lak dgn cheese... ko buat 100 x baru lah pandai- emak

siti petom said...

hahaha buruk gila!