Pengikut mogok lapar

Tuesday, April 5, 2011

Nakama.

lalu,
lecturer pun memberi assignment dengan group member yang berlainan.


"Aduhh, ni yang aku risau ni. Dapat group tak kenal."
"Asal kau risau plak?"
"Yela, buat dengan orang tak kenal ni paham-paham lah."
"Markah aku nanti pun effect sebab diaorang jugak."
"Lahh, kau tak percaya diaorang ke?"
"Aku memang susah nak percaya kat orang.."


Menyampah dengan orang macam ni.
Kawan, fikiran diaorang mestilah yang dapat membantu dan dapat manfaat untuk diri sendiri. Cukup tak faham kenapa ramai orang macam ni, kawan mesti dengan bersebab.

Selfishness and totally stupid.
Sebab itu aku dari dulu lagi tak suka masuk kelas depan. Kawan dengan budak "geek" yang gelabah konon nak menonjol dari orang lain, disukai cikgu, sorok homework, etc.

Tak terfikir ke bila kawan dengan orang tak pandai, kita boleh usaha bantu dia sampai berjaya? Tolong dia apa yang patut? Biarlah kau bodoh, lembap dan otak udang sekalipun, asalkan kau ikhlas berkawan for sure you'll get benefits from that.


That's what we called Nakama.



7 comments:

FH said...

oohhh nakama.. first time dengar.

ckozarith . said...

percaya lah, duduk kelas depan, dgn majoriti manusia bermata sepet & cerah, dgn tahap akademik diri sendiri yg mmg patut dibuang dlm tong smpah, mmg seksa T_________T

zarifah efa pahmi said...

nakama tue bahasa apa weh??

kenzo said...

FH: ahah, baguss..carikla..:P

ck: kan kan, mmg tak best langsung!

efa: haa, pi google translate pat..:P

ckozarith . said...

MMG TAK BEST. ANDA MATA SEPET.

ajif said...

thanx ckg thermo =)
seyes post ni terasa anda ni bgus snggup share ilmu dgn org yg xpndai cam ak ni

Kenzo said...

ck: aih, mana tahu ni mata sepet..haha

ajif: ahah, bile plak jadi cikgu thermo nehh..takdela tolong yg mana mampu sahaje. :) asal ikhlas.